pondělí 30. listopadu 2015

Božská réva v Bokovce aneb Oslava plná vína

Božská réva v Bokovce    foto: Jan Červenka

Je pozdní listopad, podvečer a ve staropražském vinném baru, v místnosti s klenutými stropy a okny do nádherného renesančního dvorku, se chystá oslavaNedávno vyšla kniha Božská réva a všichni její protagonisté, významní vinaři, vínoznalci a vínomilci rozmanitých profesí, sem dnes zváni jsou. Spolu v jedné knize - spolu u jednoho stolu.

Čerstvě vytištěná kniha byla již týden zpátky zapíjena v Andělském Vinografu, kde se zahajovala akce United Winelands, spojených vinných míst, v nichž se v předprodeji ocitli první knižní kousky dovezené rovnou z tiskárny.  Vše se odehrálo v milé společnosti Kláry Kollárové, Adély Pardubské a vinografích andělů, dále Honzy Čejky, Šárky Duškové a jejího syna Šimona, a dalších. Dnes ovšem rok a půl dlouhou cestu vzniku knihy o révě završíme v Dlouhé ulici č.37 v domě U Zlatého stromu. 

foto: Jan Červenka

A jak vše dopadlo? Hostina, o jejíž atmosféru bychom se s vámi rádi podělili, se vskutku povedla. V duchu sedmera hostin na počest révy vinné, které tvoří kostru knihy, se tu v podstatě odehrála hostina osmá, taková “dotočná”.

Linda a David Šašek  

Zuzka a sekt z Gala Vinařství   foto: Jan Červenka


Nakonec dorazili skoro všichni, které svedla dohromady réva, respektive Božská réva, tedy protagonisté všech kapitol. Kromě chef sommeliera, usměvavého Romana Novotného a dalších Bokovkářských, Lindy, Dana a Zuzky, tu byli Bětka a Jaromír Galovi, kteří přivezli lahve sektu na přípitek, mnoho dalších vín své produkce a taky Tomáše Levého. Z Roudnického vinařství zase svými víny přispěli Hanka Líbalová s manželem Romanem a Honza Čejka donesl slíbené Beaujolais.

Hanka Líbalová (kapitola sedmá) a Roman Líbal   foto : J.Červenka

David Kolman se postaral o dodávku svých výtečných sýrů z Krasolesí, které netřeba představovat, David Šašek se svou ženou Simonou zase přinesli hrnec vynikající rybí polévky a mísu osmažených houskových kostiček, čímž se postarali o to, abychom si jasně uvědomili nadcházející advent. 


David Kolman (kapitola druhá) a klenoty z Krasolesí  foto: J.Červenka

Klára Kollárová (kapitola druhá a sedmá) a David Šašek (kapitola první) a rybí polévka

Z Petrského náměstí si sem odskočil sommelier Kuba Čebiš, z Varšavy přiletěla grafička Veronika, doprovázená svým Matějem a z Paříže přibyl náš “francouzský distributor” Pavel Rozsypal. A byli tu s námi i fotograf Honza Červenka, šéfredaktorka Apetitu Marie Holobrádková, pan Zdeněk, slečna Monika, a z w&d-  Michal a Bára. 

slečna Monika    foto: Jan Červenka

Bára a Martin Myšičkovi a Veronika Homolová - grafička a ilustrátorka

Nálada byla výtečná. Komorní sešlost lidí, kteří jsou spolu v jedné knize, se zhmotnila do tohoto večera. Někteří se znali, jiní se viděli poprvé. Bylo zábavné vzájemně představovat osobnosti z různých kapitol. Například historička Marta Vaculínová (z kapitoly sedmé), která tu byla v doprovodu svého manžela Ondřeje, se seznámila s profesním kolegou Karlem Holubem (z knižního aperitivu) a jeho francouzským přítelem. 

Vinař z Francie a Simona Šašková a Bára Myšičková   foto: Jan Červenka

Marta Vaculínová (kapitola sedmá) a Ondřej Vaculín   foto: Jan Červenka

Přišli i Klára Kollárová a Honza Horešovský s malým Hugem, který byl zase o něco větší a vlasatější než naposledy a než před rokem. Toto srovnání bylo možné posoudit při promítání traileru ke knize, respektive její sedmé kapitole - piknik v nelahozevské zahradě. Ten se uskutečnil v září 2014 a my jej, tedy film o něm (autor: Nikolas Tušl) ve světové premiéře shlédli rok poté, tedy tento večer, v komorním filmovém sále Bokovky. Úvodní slovo si vzal Martin Myšička.

foto: Jan Červenka

Zábava pak pokračovala... Dorazil Olda Sahajdák a před zraky všech, se zájmem přihlížejících, dolaďoval svoje jednohubky a tataráčky v křupavé oplatce... 

Oldřich Sahajdák (kapitola třetí) 

Olda Sahajdák, Jan Čejka (knižní digestiv), Kuba Čebiš (kapitola šestá) a Tomáš Levý (kapitola čtvrtá)

... a pilo se a pojídalo a řeč se vedla.... o vaření a jídle, o restauraci Fäviken a o divadle a o révě a o knize.

Olda Sahajdák, Simona Šašková, Alžběta Gala, Martin Myšička, Honza Čejka, pan Zdeněk, Roman Novotný, Kuba Čebiš, Tomáš Levý, David Kolman
 
Můj sen, že se všichni z knihy sejdou u jednoho stolu, se uskutečnil. Byl to výjimečný večer, krásné komorní setkání. Navíc v kouzelném prostoru Starého města. Děkuji za to Romanovi, Bokovce a všem, kteří tam s námi byli!

.......................................................................

foto: Jan Červenka



Žádné komentáře:

Okomentovat