úterý 17. listopadu 2015

Více o knize Božská réva - kniha plná vína



Jedná se o mimořádnou publikaci, která vznikala více než rok a na českém knižním trhu nemá obdoby. V rozhovorech a nesčetných textech se v ní v sedmi kapitolách věnujeme vínu ve velmi širokém záběru, obsahově je přitažlivá jak pro vinné začátečníky tak pro pokročilé vínoznalce.

hodnocení vín s Romanem Novotným
kapitola čtvrtá - dvoustrana knihy Božská réva

V téměř čtyřsetstránkové knize jsou průvodci světem vína lidé, kteří jsou považováni za špičky ve svých oborech - sommelieři Roman Novotný, Klára Kollárová, Jakub Čebiš, šéfkuchaři David Šašek, Oldřich Sahajdák, Jan Punčochář, Gianfranco Iuorio, Tomáš Levý, Martin Jandík, vinaři Jaromír Gala, Josef Peřina, Hana Líbalová, Jožka Valihrach, sběratel umění Jan Bejšovec, dále Jan Čejka, William a Alexandra Lobkowiczovi, historici Karel Holub a Marta Vaculínová, kardioložka Markéta Hegarová a spisovatel Karel Čapek.


nejen o práci sommelierky - s Klárou Kollárovou
kapitola druhá - dvoustrana z knihy Božská réva

Smyslem této knihy je hlavně oslava révy a toho, jakou radost světu způsobila. Víno, které je naším hlavním tématem, provází lidstvo odjakživa a je vděčným společníkem lidských setkávání. Nabídneme vám sedmero výtečných menu, která  vám mohou být inspirací 
a u jejichž příprav budete moci být s námi. 


velikonoční menu - s Davidem Šaškem
kapitola první - dvoustrana z knihy Božská réva 

V Praze David Šašek vykouzlil velikonoční menu, vína ze svého sklepa vybral Jan Bejšovec. V další kapitole Klára Kollárová zašla na farmářské tržiště a nakoupila jednoduše dostupné suroviny, které pak doladila s mnoha víny z Vinografu. Poté Olda Sahajdák z La degu odjel vařit na Pálavu k vinaři Galovi. Nedaleko odsud ve vyhlášeném Cafe Fara pod taktovkou Tomáše Levého proběhl mezi farními políčky oběd, na nějž vína napároval Roman Novotný. 

festa italiana - s Gianfrancem Iuoriem
kapitola pátá - dvoustrana z knihy Božská réva  

Následně ve Wine Food Marketu probíhala autentická Festa Italiana, zatímco na protějším břehu Vltavy, na Starém a Novém městě, se zase v nádherném sklepě plném pokladů postupně odhalily restaurace spojené s Honzou Punčochářem a Kubou Čebišem. Krevety, humr, kachna, a spousta francouzských sýrů zapíjených výtečnými víny.


francouzská vína - s Jakubem Čebišem
kapitola šestá - dvoustrana z knihy Božská réva

 Na samém konci knihy prosluněné piknikové odpoledne s lahodným menu Martina Jandíka a vybranými víny místních vinařství. A nekonečná povídání nejen o víně.

Radost, a nic než radost, žádné pitky, ale popíjení, žádný hřmot, nýbrž povídání, žádný řev, avšak společenský halas. A to vše díky révě, božské!

večeře v Gala Vinařství - s Oldřichem Sahajdákem
kapitola třetí - dvoustrana z knihy Božská réva

K více jak čtyřiceti vynikajícím chodům a výběru výtečných sýrů otevřeme a napárujeme desítky lahví vín kvalitní tuzemské a evropské produkce. U stolu se během těchto mimořádných hostin setkáme s mnoha výjimečnými lidmi a probereme nespočet témat týkajících se vína a révy vinné. 

rok na vinici - s Jaromírem Galou
kapitola třetí - dvoustrana z knihy Božská réva


Zaposloucháme se do vyprávění o vinařině, kuchařině, práci na vinicích, ve sklepě, historii vinařství, také dostaneme cenné rady ohledně nákupu a skladování vín, výběru vinného skla, které potěší
i náročné vínoznalce.

práce vinaře - kapitola třetí - rozhovor s Jaromírem Galou
dvoustrana z knihy Božská réva

Procestujeme tuzemské, ale i italské a francouzské vinařské regiony. Budeme po celý rok sledovat práce vinaře, navštívíme přes čtyřista let staré sklepy i moderní vinařství.


vinice pod Stolovou horou - kapitola třetí - vinařův rok
dvoustrana z knihy Božská réva

Kniha vyšla v půlce listopadu 2015 a je k dostání  všude tam, kde mají rádi dobré víno a na www.latelier.cz.



..........................................................................................................................................................

1 komentář:

  1. Welcome to the casino, welcome bonuses, and free spins! - KTNV
    with the WynnBET app, 양주 출장안마 공주 출장마사지 sign-up 광양 출장샵 with Wynn Rewards and get a $50 free bet to claim. Claim your 남양주 출장마사지 promo code to get an 군포 출장샵 additional $1,600.

    OdpovědětVymazat